Białko, czym jest i ile go potrzeba

Białko, czym jest i ile go potrzeba

Białko, obok węglowodanów i tłuszczów, to jeden z głównych makroskładników pozyskiwanych z pożywienia. Jako składnik odżywczy, który dostarczamy do organizmu wraz z pokarmem, jest niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Komórki ludzkiego ciała składają się w ok. 40 – 60% z różnego rodzaju białek. Stąd właśnie właśnie powiedzenie – „jesteś tym, co jesz.”.

Głównym zadaniem białek jest wspomniana wcześniej budowa komórek w organizmie, ale pełnią one też wiele innych funkcji. Odpowiadają m. in. za naprawę i odbudowę tkanek mięśniowych. Dodatkowo są pośrednio odpowiedzialne za utrzymanie równowagi organizmu związanej z utrzymaniem prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu. Wpływają także pozytywnie na system odpornościowy w ciele człowieka.

Niedobór białka w organizmie może się wiązać z osłabieniem, spadkami masy mięśniowej, pogorszoną koncentracją. Dodatkowo może wystąpić wzrost poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie, problemy z zasypianiem oraz problemy z koncentracją.

Białka składają się z dwóch rodzajów aminokwasów – endogennych, które nasz organizm jest w stanie wyprodukować samemu oraz egzogennych, które możemy dostarczyć tylko i wyłącznie z pożywieniem. Każdy gram białka dostarcza ok. 4 kalorie. W zależności od celów, wieku oraz masy ciała zapotrzebowanie na białko może się różnić. Przyjmuje się że osoba dorosła, prowadząca mało aktywny tryb życia potrzebuje ok. 0,8 – 1 g białka na kilogram masy ciała, podczas gdy osoba aktywna w podobnym wieku już ok. 1 – 2 g na kilogram masy ciała.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments