Białko z diety czy suplementacja?

Białko z diety czy suplementacja?

Białko stanowi podstawowy budulec dla naszych mięśni. Według powszechnego przekonania odpowiednio wysoka podaż białka odgrywa szczególnie istotną rolę w okresie budowy masy mięśniowej. Jest to prawda, jednak należy zaznaczyć, że białko jest również niezwykle istotne w fazie redukcji: dzięki niemu możemy utrzymać zbudowaną masę mięśniową a także zminimalizować efekty kataboliczne.

Jak skutecznie stosować białko? Które źródło protein jest bardziej wartościowe: dieta czy suplementacja? Czy wartość białka jest uzależniona od źródła jego pochodzenia? Przyjrzyjmy się tym pytaniom nieco bliżej.

Białko: co musisz o nim wiedzieć?

Białko Olimp

Białko Olimp

Każdy kulturysta zgodzi się z tym, że podstawą efektywnej pracy nad rozbudową swojej sylwetki jest odpowiednia dieta. Oznacza to, że podstawowe źródło protein powinien dla nas stanowić właśnie codzienny jadłospis.

Jakie rodzaje pożywienia bogate w białko powinny przede wszystkim być obecne w naszej diecie? Oczywiście, trzeba zacząć od mięsa, zarówno białego, jak i czerwonego, które oprócz protein stanowi również cenne źródło kreatyny oraz żelaza.

 

Dobrym naturalnym źródłem protein są również tłuste morskie ryby. Przy czym warto pamiętać, że muszą być one poławiane w czystych akwenach morskich. Halibut pochodzący z północnych regionów Atlantyku? Jak najbardziej. Ryby łowione w Morzu Bałtyckim: niekoniecznie.

Ważne źródła białka w diecie kulturysty to oczywiście także masło orzechowe, nabiał(szczególnie jaka kurze, najlepiej „na miękko” ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę znacznej cżęści wartości odżywczych, w tym zwłaszcza cennych aminokwasów egzogennych). Białko pochodzenia roślinnego nie odznacza się zbyt dobrą przyswajalnością, jednak nie oznacza to, że należy całkowicie eliminować z diety na przykład rośliny strączkowe.

Suplementacja

Suplementacja, jak sama nazwa wskazuje, powinna stanowić jedynie dodatek do codziennej diety. W przypadku kulturystyki można tutaj jednak uczynić dość istotne zastrzeżenie, a mianowicie: w trakcie procesu redukcji możemy przesunąć „środek ciężkości” z pożywienia właśnie w kierunku diety. Dotyczy to oczywiście również protein. Białko w postaci dobrego hydrolizatu lub izolatu protein pozyskiwanych z serwatki w trakcie okresu redukcji będzie stanowić lepsze rozwiązanie, niż czerwone mięso lub nabiał. Oczywiście, należy pamiętać, że zbyt duże dysproporcje podaży białka w stosunku do podaży tłuszczy, cukrów i węglowodanów stanowią sytuację niepożądaną. Jeżeli białka będzie zbyt dużo przy jednoczesnym niedoborze innych potrzebnych organizmowi substancji odżywczych, zacznie on przekształcać proteiny w cukry, co z pewnością negatywnie odbije się na naszej sylwetce.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments