Czy warto suplementować białko?

Czy warto suplementować białko?

Białko jest jednym z podstawowych składników budulcowych organizmu. Stanowi aż 20% masy naszego ciała i pełni liczne funkcje, regulujące pracę większości narządów. Za najważniejsze spośród jego właściwości uznawane są: odżywcze oddziaływanie na mózg, a także odbudowa – wciąż zużywających się – tkanek. Dostarczenie go wraz z posiłkiem w teorii nie powinno sprawiać problemu. Obfitują w nie produkty odzwierzęce, których nie brakuje na sklepowych półkach. Jednak w czasach, gdy wszelkie nietolerancje i alergie pokarmowe są na porządku dziennym, często okazuje się, że lista pokarmów, które możemy spożywać, jest zbyt krótka, by móc zapełnić dzienne zapotrzebowanie na proteiny. Na przeciw temu wychodzą producenci odżywek białkowych, które stanowią znakomitą alternatywę dla tradycyjnych posiłków. Z racji, że przyspieszają one budowę masy mięśniowej, są szczególnie zbawienne dla sportowców, ale także wegetarianie i osoby, którym ciężko jest przybrać na wadze, stosując standardową dietę, nie pożałują inwestycji w jedną z nich.

Współczesny rynek obfituje w tego typu suplementy, więc każdy ma szansę dobrać rodzaj i smak do swoich preferencji. Mianem najpopularniejszego można z powodzeniem określić białko serwatkowe, pozyskiwane z mleka. Dla osób z nietolerancją laktozy, przewidziano białka z jajek, zawierające owoalbuminę, przypominającą strukturę mięśni bądź białko wołowe, którego znaczącą zaletą jest dobra rozpuszczalność w wodzie. Odżywki białkowe odzwierzęce są wybierane najchętniej, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy budulcowe. Jednak fani diety roślinnej także znajdą coś dla siebie – od odżywek sojowych, poprzez konopne, na ryżowym kończąc. Wiele z nich uzupełnione jest w witaminy, aminokwasy, błonnik czy glutatnion (będący silnym antyoksydantem), co oznacza, że w zasadzie same w sobie mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Pojawia się także coraz więcej badań, potwierdzających ich działanie antyzapalne, a także insulinogenne, przez co mogą stać się niezbędnym suplementem dla diabetyków. Co więcej, białko serwatkowe przyczynia się do zwiększenia odporności i ustabilizowania poziomu cholesterolu we krwi. Jak widać, ilość korzyści, płynących z suplementacji odżywkami białkowymi, jest wręcz imponująca. Zdecydowanie warto rozważyć taką opcję.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments