Hossa na święta
Jaja z fermy Jerzego Leszkiewicza trafiają do kilku hurtowni, sklepów, cukierni oraz do jednej sieci handlowej. Taka dywersyfikacja dostaw daje hodowcom poczucie bezpieczeństwa. Kiedy jeden na kilku odbiorców rezygnuje ze współpracy, wciąż pozostaje kilku innych. Najlepszą sprzedaż notuje się nie przed Wielkanocą, której symbolem są jajka, a w ostatni tydzień grudnia. Przyczyna tego jest prosta – koniec roku wiąże się z większą liczbą świątecznych dni, niż przy okazji Wielkanocy. Najwięcej jaj trafia do przetwórstwa – do produkcji ciast, makaronów, słodyczy i kosmetyków.
Każdy producent ma obowiązek znakowania jaj ze swojej fermy. Kod na jajku określa typ produkcji: o – ekologiczny, i – wolny wybieg, 2 – chów ściółkowy i 3 – klatkowy oraz fermę, z której produkt pochodzi. Data ważności jajka wynosi 30 dni i powinna znajdować się na opakowaniu.
Biznes jajcarski jest bardzo niepewny. Na jego opłacalność wpływają ceny pasz, piskląt, mediów (głównie energii) oraz czynniki zewnętrzne. Mało kto by pomyślał, że niekorzystnie na rynek wpłynęła rewolucja w Północnej Afryce.
– W tej części świata jaja importowano z Hiszpanii i Włoch. Kiedy działania wojenne uniemożliwiały dostawcom realizację zamówień, ci musieli znaleźć inne rynki zbytu. Wśród odbiorców tanich jaj znalazła się m.in. Polska. Warto dodać, że cena jajek na całym kontynencie jest zbliżona, a koszt transportu wynosi ok. i grosza za sztukę – mówi Andrzej Danielak.
Niestety nie ma możliwości ubezpieczenia się na wypadek nieopłacalnej produkcji jaj. Trudno też przewidzieć zjawiska wpływające na ich ostateczną cenę, a nawet jeśli, to produkcja i tak trwa półtora roku i nie da się jej wstrzymać, jak np. w firmie składającej komputery lub samochody. Jedynym rozwiązaniem w przypadku braku rentowności biznesu jest sprzedaż niosek na mięso. Nie trzeba jednak zakładać najgorszego.
Spożycie jaj utrzymuje się na stabilnym poziomie i na pewno w najbliższych latach nie spadnie. Mieszkańcy miast cenią wiejskie jaja. Nie jest to może cena jak za jajka Faberge, ale i tak hodowcy wychodzą na swoje. Daniel Wilk
Spis treści
Cz.1 – http://ebuke.pl/ferma-z-jajem-cz-1/
Cz.2 – http://ebuke.pl/ferma-z-jajem-cz-2/
Cz.3 – http://ebuke.pl/ferma-z-jajem-cz-3/